Обувките трябва да бъдат избрани според следните критерии: качество, удобство, дизайн, сезонност, цена

Първо трябва да решите: от какъв материал (естествена кожа, изкуствена или комбинирана) бихте искали да купувате обувки. За предпочитане все още е естествена кожа.

Естествената кожа е най-добрият материал за горната част на обувката. Факт е, че има такива деформации-якостни характеристики, които осигуряват, от една страна, способността да блокира формирането обувката, а другият – на нормалната работа и удобство на крака по време на ходене. В хода на ходенето човешкият крак не само постоянно се огъва, но през деня се променят размерите му. (Тези промени могат да достигнат 10%). Горната част на обувките от естествена кожа, благодарение на свойствата си от еластична пластмаса, не пречи на такива промени. С други думи, естествената кожа осигурява така нареченото формоване на обувки на крака.

При синтетичните обувки кракът не диша и се уморява повече.

Можете да спрете избора си на обувки от ноубък, но „живял“, който може да се почиства с водоотблъскващи средства.

Обувки от велур или кожа, разделени, имитиращи велур, се считат за почивен ден и са предназначени за сухо време или офис. Кожата трябва да е еластична, да не оставя бръчки при натискане. Не преследвайте прекалено мека или тънка кожа. Не е предназначен за всекидневно износване и скоро ще загуби оригиналната си форма.

Подметка. Има няколко начина за закрепване на подметката: лепило, формоване, фърмуер. Последният начин е най-надеждният, но не и най-добрият за обувки за есента. Чрез отворите, оставени от иглата, водата бързо се промъква вътре в обувките. Ето защо, обувките трябва да се купуват, ако модата е достатъчно дебела. Адхезивният начин за фиксиране на ходилата за чорапи при мокро време прилича повече. Но когато избирате такива обувки, трябва внимателно да проверите дали има следи от лепило в местата на привързаността му. Ако има, тогава стоките се извършват небрежно. Най-често срещаните обувки днес – залепени, често с имитация на линия.

Качествените обувки не трябва да оставят белези на ръцете, дори ако се търкат. Погледнете внимателно петата, особено ако е висока: върви ли се напред или назад.

Мъжете, както и жените, трябва да купуват различни обувки за работа, отдих и спорт. Офис служителите, независимо от пол, трябва да имат най-малко три или пет чифта ежедневни сандали и обувки и мокасини за мъже, обувки и обувки за жени.